Det är nu full fart på insektslivet både på åsen och i vår åsträcka vid Baltak.

I sjöarna har vi igång sjösandsländor i Lille Havsjön, Store Grubben, Enesjön och Abborragölen med säkerhet. Det är även vassländor, nattsländor, flicksländor, trollsländor och annat igång i de flesta andra sjöarna. 

I ån har nu åsandsländorna kommit igång och just danica-fisket lockar förstås många. Även de gula forssländorna är igång och just det fisket är ju rogivande med stora gula torrflugor i strömpartierna. 

Vattentemperaturerna i sjöarna är dessvärre höga och vi hoppas på regn och lite vind som kan sänka temperaturerna framöver. I ån ser det dock betydligt bättre ut. 

Fisk sätts som vanligt varje vecka i alla våra vatten under sommarsäsongen och det är med andra ord trots värmen fullt möjligt att få med sig en grann fisk hem. 

Publicerat: 2018-05-22 

Häromdagen kom forssländorna igång. Superkul tycker vi inför helgens fiske.

Hög värme gör det dock en smula tuffare kanske med fisket, men de kläckande dagsländorna medför å andra sidan att vår åsträcka nu kan börja erbjuda riktigt spännande torrflugefiske istället. Vårperioden med just gula forssländor är ju verkligen något speciellt att få uppleva när fisken jagar ifatt de knallgula forssländorna även i strida strömpartier. Något ingen flugfiskare bör missa under sin säsong!

Vi önskar alla våra gäster en trevlig helg.


Tags:

De stora vassländorna kom i takt med vårvärmen.I flera av sjöarna kläcker det alltså nu dagsländor och det bäddar för att fisken börjar söka föda ytaktivt på riktigt nu. Det ger flugfiskarna goda möjligheter till torrflugefiske och aktivare fiskar som gagnar även flötmetare och spinnfiskare. Kul tycker vi, särskilt med tanke på stundande långhelg nu i veckan.

Fiskeshopen hålls öppen som vanligt under långhelgen enligt vanliga sommarsäsongsöppettider för respektive dag, FÖRUTOM att vi torsdag 10/5 håller öppet mellan 08:00-17:00.

För er som önskar hyra båt till ert fiske kan vi nu erbjuda det både på Hökensås och i Tiveden då vi satt i båtar i flera av sjöarna (samma sjöar som tidigare), i Tiveden dock endast i Bergsjön än så länge.

Vi önskar alla våra gäster en fin Kristi Himmelsfärdshelg.

Publicerat: 2018-05-10
På bild: en nykläckt stor vasslända

Tags:

Nu kläcker 'di stora' på åsen!


Nu kan vi äntligen komma med riktigt goda flugfiskenyheter. I dagarna kom nämligen sjösandsländorna (vulgatorna) igång, våra allra största dagsländor, i Abborragölen. Vi tror att det mest sannolika är att det nu kommer igång även i Ibbesjön och Store Grubben, som brukar vara först ut av de sjöar vi har sjösandsländor i. Det kan alltså vara en god idé att planera in ett fiske i något av våra vatten till helgen eller kommande dagar framöver. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan det börjar kläcka sjösandare även i Lille Havsjön, Enesjön, Nordvattnet och Sydvattnet.

Sen tidigare har vi igång vassländor, forssländor och sporrsländor. Även trollsländorna och flicksländorna har nu börjat röra på sig och kläcka, särskilt i de mindre sjöarna på grundområdena, där fisken nu betar på deras frisimmande larver.

Tyvärr får vi dock säga att den 'tokvärme' som kommit gjort fisket ganska svårfiskat överlag. Det är vissa korta perioder som det blir riktigt, riktigt, bra. Vi hoppas på att värmen stabiliserar sig och att fiskarna kommer igång igen. Det handlar alltså om en temperaturökning på 7-8 grader i vattnet på extremt kort tid. Yttemperaturerna nu är omkring 20 grader, rentav över i vissa sjöar, och det blev på något sätt sommarvärme väldigt snabbt i år. Tack och lov säger dock långtidsprognoserna att vädret skall bli något ostadigare och kyligt igen framöver, och vi hoppas verkligen att det blir så, så det kan bli fart på't igen.

När det gäller spinnfisket och metet så har vi fått in hyfsade rapporter bland bottenmetare och de som fiskat båt med spinnare ute på de större sjöarna. Kanske är det något för barnfamiljen som vill prova på en fiskedag på åsen? Att ro ut med barnen (med flytvästar på!) och kunna meta och kasta ifrån båt är en ytterst rogivande familjeaktivitet vi varmt kan rekommendera alla att prova på.

Väl mött ute vid våra vatten.

Publicerat: 2018-05-16

På bild: en nykläckt sjösandslända i senkvällssol.

(foto: M. Ångnell)

Tags:

Två båtar ligger nu i Bergsjön i Tiveden. Det är de två 4.15 långa ekorna som vi har haft i sjön sedan ett par år som nu kommit i vid båtbryggan i sjöns södra ände. Båtarna är möjliga att hyra via OKQ8 i Karlsborg. Vi har sedan tidigare satt ut rejält med regnbåge i Hanesjön, Fisklösensjöarna, Sörängsbergsjön och Djäknesjön, men i dag har även fisktransporten gått upp till Bergsjön och Kvarnsjön och satt ut ett lass fin öring i sjöarna. Vi hoppas att vädret håller i sig och att det blir en fin långhelg i området.

Tags:

Sida 1 av 5