Booby

För att få denna typ av fluga att röra sig bäst och hålla länge finns det antal bindknep att ta till. Då flugorna skall flyta, eller rättare sagt sväva i vattnet, är valet av krok ganska viktigt. Den ska vara lätt, men ändå stark. En lite längre krok ger en mer vickande gång i vattnet än en krok med kortare skaft. Foam-ögonen som ger flugan dess jigg-liknande gång är flugans svagaste punkt. Från början gjordes dessa med frigolit-kulor som bands in i en bit nylonstrumpa. Men vassa öring- och regnbågständer river lätt upp nylonet och gör flugorna obrukbara efter kanske bara en eller två fiskar. Då är foam- cylindrar ett bättre alternativ. Dessa är dock ganska svåra att få på plats och dessutom få dem att inte vrida sig.

 

797 Fs Bild 1
Bild 1
Välj en lämplig krok med längre skaft, exempelvis en TMC2312 eller liknande.

 

798 Fs Bild 2
Bild 2
Trä på foamcylindern på kroken och fäst kroken i städet.

 

799 Fs Bild 3
Bild 3
Fäst bindtråden på krokens främre del. Använd gärna en starkare tråd typ Dynema eller liknande. Lägg en droppe superlim på bindtrådslagret och skjut fram foamcylindern.

 

800 Fs Bild 4
Bild 4
Bind fast foamet med kryssllindning och dra åt. När limmet torkat sitter foamet relativt starkt och man riskerar inte heller att den skall vridas loss från kroken.

 

801 Fs Bild 5
Bild 5
Fortsätt nu med resten av flugan. Bind in en tunn och inte för lång bunt marabou som stjärt. För mycket marabou minskar flugans pulserande rörelse i vattnet och en för lång stjärt gör att fisken ofta nyper i stjärten, utan att kunna krokas effektivt.

 

802 Fs Bild 6
Bild 6
Klipp av en bit cactuschenille och skrapa rent fibrer från kärnan. Bind in framför stjärten och linda kroppen och fäst in bakom ögonen. Avsluta flugan med en whipfinish.

 

803 Fs Bild 7
Bild 7
Man kan om man vill klippa till ögonen så att de får en rundare form, men det har sällan någon betydelse för flugans fisklighet. Lycka till!

 

Text och bild Håkan Karsnäser