Östra Prinssjön är på knappt 4 hektar och vattnet är något humusfärgat. Sjön är på vissa ställen grund och förhållandena gör att de är det är en av de sjöar som oftast kommer igång först på vårarna när temperaturen stiger, och den som kommer igång först under hösten efter sommarens varma period. Längs Östra Prinssjöns södra del går en djupkant som når ner till ca 4 meters djup vilket är en intressant del av sjön att fiska av. Under sommaren kan kläckningarna av flicksländor vara massiva, en hel del nattsländor dyker upp fram på sensommaren och även små, mörka dagsländor svärmar ibland i stor mängd och lockar upp fisken.

I Östra Prinssjön sätter vi i storlek mindre fisk. På så sätt får vi en sjö där fisken är mycket mer vakvillig och aktiv, vilket är ett uppskattat alternativ av många flugfiskare. All fisk ska dock alltid hanteras varsamt och vi avråder från C&R, utan uppmanar istället till att behålla fisken för att ta med den till matbordet för en helhetsupplevelse. 

Södra och Östra Prinssjöarna är sammanlänkade av ett grunt sund under högvatten. En spång finns över sundet vilket gör att man enklare kan fiska runt båda sjöarna. 

Regler röda sjöar:
I Prinsasjöarna är enbart flugfiske tillåtet. Med flugfiske räknas flugspö med fluglina där högst tre flugor får fästas. Spinnfiske med plastkula och fluga är inte tillåtet, agnade krokar eller krokar med luktmedel är inte tillåtet.

Även i år kommer cykelveckan att förlägga flera lopp på vägarna uppe på Hökensås. Det innebär att vägen från Daretorp förbi Fiskecentret vidare mot Habo, kommer att vara stängd under vissa dagar. All information om påverkan på vägarna finns på denna länk.

Vi ber om överseende för detta, men det står helt utanför vår kontroll och vi kan bara anpassa oss efter arrangörens val på tillgänglighet och påverkan.

Vi går allt mer in i ett sommarläge på Hökensås, vilket innebär att vi anpassar fiskisättningen något utifrån förutsättningarna. Från och med 19/6 gäller följande:

Vi sätter ingen fisk i Björnsjön och Skinnaregölen 
Orsaken är att karplusen blir ett problem i dessa sjöar under sommaren. Karplus är inget farligt eller något som är skadligt, utan ett helt naturligt inslag i svenska vatten. Det som blir ett problem är att den blommar ut i vissa sjöar under den varma perioden och då blir besvärande för fisken. Därför väljer vi att inte fylla på med mer fisk i dessa sjöar under den varma sommarperioden. Det är fortfarande tillåtet att fiska på den fisk som finns i sjön, men vi vill vara tydliga med att vi inte sätter ut någon fisk där under den varma sommarperioden. Vi återkommer när isättningen kommer igång igen.

Extra mycket fisk i Sänksjön
Som en kompensation för att Björnsjön och Skinnaregölen inte kan utnyttjas som vanligt väljer vi att satsa extra på Sänksjön som en kompensation. Sänksjön är en av de djupare sjöarna på Hökensås och mitt i sjön ligger djupet på ca 15 meter. Det innebär kallt och friskt vatten hela sommaren vilket bjuder på de bästa förutsättningar för fiske under sommarperioden. För att få ytterligare bra förutsättningar kommer något mindre fisk att sättas ut i Sänksjön, med en medelvikt på ca 7 hg, vilket ökar förutsättningarna till aktiv fisk och chans till napp. För den som vill prova lyckan på något mindre fisk, men förhoppningsvis något huggvilligare, finns alltså Sänksjön som ett alternativ. Här gäller samma fångstregler som i alla andra gula sjöar på Hökensås. 3 fiskar per fiskekort, sedan är kortet förbrukat. 

Ordinarie fiskisättning i alla gula och röda sjöar
Även om vi sätter extra mycket fisk i Sänksjön så sätter vi fisk som vanligt i alla de andra kortsjöarna. Varje vecka kör fiskbilen ut fisk till områdets sjöar och allt är baserat på fiskekortsförsäljning. Vi har en utsättningspolicy på 1,2 kg fisk per sålt fiskekort och det innebär fisk fylls på i alla sjöar kontinuerligt. 

Tips
Tänk på att fiska utifrån förutsättningarna. Under den varma sommarperioden är det alltid trögare under dagtid och det kan vara mornar och kvällar som är den period som fisken är mer aktiv. För flugfiskare är nattfisket riktigt intressant och spännande. En stripande nattslända på ytan, ger en bra siluett mot natthimlen och brukar vara oemotståndligt för fisken. För bottenmetarna gäller det att öka upp tafslängden något, annars blir betet dolt i bottenvegetationen. Ha en tafs på ca 1,2-1,5 meter och sök de lite djupare partierna i sjön. Agna gärna med PowerBait som fiskas lite mer aktivt. Att ni vevar in några varv efter några minuter så att betet rör sig och avger lite doft. Byt även PowerBaiten med jämna mellanrum så att det alltid finns färskt bete som avger doft och som lockar fisken. Spinnfiskarna kan med fördel prova mindre men tyngre skeddrag. Kastvikten gör att man kan fiska av sjöns djupare delar, samtidigt som vikten gör att betet kommer ner ordentligt. Det gör att betesintagningen kan ske varierande i hastighet, samtidigt som man verkligen fiskar av de lite djupare partierna där fisken oftast trivs att vistas i under sommarperioden. 

Rent generellt gäller det att variera sitt fiske så mycket det bara går under sommaren. Även om det oftast är skönt för oss människor mitt på dagen, är det inte favorittiden för fisken. Anpassa därför även tiderna utifrån förutsättningarna. Åk ut så ni möter gryningen eller solnedgången. Prova att variera hur ni presenterar betet. Bryt lite mönster och fiska mer aktivt! Och som sagt... upplever ni fisket trögt i ordinarie kortsjöar, åk till Sänksjön! Det kan bli riktigt lyckat.

Allmänt

Vädermässigt så kommer det bli kallare väder framöver vilket är väldigt positivt för fisket särskilt om man gillar att fiska under dagtid.

Skinnaregölen samt Björnsjön släpper vi ej i någon fisk under sommaren pga. Karplusen men man får gärna fiska där.

Sänksjön kommer vi släppa i extra fisk som kompensation.

 

Gula sjöar

PowerBait samt bottenmete är alltid effektivt men tänk på att ha en lång tafs på minst 1.2 meter och låt det inte ligga i mer än 15 minuter för att sedan kasta om.

Mindre men tyngre skeddrag som kastar långt är att föredra och saknar ni dessa så har vi i butiken.

Röda sjöar

Det är skralt med insekter men finns chans på torrflugefiske ifall man lägger sitt fiske sen kväll. Nattsländor är det då som gäller.

Baltak

Flödet är normalt för året men det gäller att variera sig. Testa gärna att nymfa denna årstid, kan vara otroligt effektivt. Känner man sig obekväm med metoden och osäker på vad man ska använda så kom gärna in i butiken så hjälper vi dig. 

Tiveden

Vi släpper i fisk varannan Vecka på området i våra Regnbågsvatten. (Hanesjön, Kroksjön & Djäknasjön)

Båtar finns att hyra i Kroksjön samt Bergsjön och Kvarnsjön OBS! Båten i Djäknasjön är avställd för tillfället pga. (Reperation)

För flugfiskare rekommenderas verkligen Kroksjön som är iordningställd för det.

Ett tips om man vill ta sitt personbästa på gädda är att hyra en båt vid bergsjön och det finns uppgifter på 2 st över 15kg

Båtar i Tiveden hyres vid OKQ8 i Karlsborg och för att kontrollera tillgänglighet så kontakta dom på 0505-44151

 

 

 

Här kommer butikens öppettider för midsommar

  • Midsommarafton 21/6 : 08.00 - 12.00
  • Midsommardagen 22/6 : Stängt
  • Söndag 23/6 : 08.00 - 12.00

Underkategorier

Sida 1 av 78