Klingbergs veckobrev

Hösten kommer med allt säkrare tecken och Johan Klingberg noterar och informerar om hur fisket utvecklas i våra vatten under denna fantastiska årstid. Läs och inspireras!

 

Nu gäller det att hänga med!

Kanterna längs Baltaks strömmar står i prunkande grönska. Höstblomning är i full gång och över åkrarna ligger täta, nyslagna hösträngar som en sista förberedelse inför vintern.

Vid ån finns just nu mycket att upptäcka, både en vacker natur som allt mer kläds i gul-röda nyanser. Forsärlorna sitter fortfarande kvar på stenarna i Kashmirströmmen, men snart lämnar de och stenarna tas över av strömstararna.

Under kommande vecka kommer en god vän på besök, från USA. Det första han nämnde var att han önskade återse Baltak. För oss som har ån som vårt hemmavatten kan det vara svårt att förstå, att en amerikansk flugfiskeikon med bland annat Catskill som sin vanligaste arena gillar Tidan så mycket. Idag är Tidan faktiskt ett av våra mest internationellt omtalade flugströmmar, vilket inte minst allt fler kontinentala gäster vittnar om. Själv hyser jag samma fascination för denna nu mer klassiska flugfiskepärla.

Idag var det helt vindstilla och siktdjupet hyfsat klart. Målet för dagen var torrflugefiske, alternativt sajtfiske med nymf. Bästa sträckan för sådant fiske är just nu längs sträcka två, som dessutom håller rejält med fisk. Längs sträckan vid allén finns flera bra stubbar att spana ifrån. Med hjälp av solen i ryggen och polaroidglasögon är fisken ganska enkel att se. Nåväl, inte alla av dem, men man ser ändå tillräckligt med fisk för att hela tiden ha något att kasta på. Tänk på att de flesta individer som står uppställda vid en ståndplats är fisk som har gått under en längre tid i ån. De vägrar garanterat en stor streamer eller en stor nymf. Istället är det bättre att pröva med en liten nymf, försedd med en tungstensskalle. Gärna av fasanstjärtsfibrer och en gråsvart skalle, inget onödigt glitter med andra ord. Använd en tunn tafsspets, 0,14 mm, cirka en meter lång. Placera nymfen någon meter uppströms fisken och låt den sedan driva rakt nedströms. Om du ser att fisken öppnar munnen, alternativt gör en plötslig sidorörelse görs ett snabbt mothugg.

Jag vet inte hur många fiskar jag missade idag. Fastän att jag ibland kunde se nymfen försvinna ner i fiskens mun var de ändå omöjliga att kroka. Ett par fiskar lyckades jag tillsist fästa, men då följde händelsen av andra misstag som gjorde att fisken slet sig. Så kan det vara ibland, det är det som är flugfiske! Torrflugefisket är också intressant, numer även under dagtid. Ett tiotal fiskar hittade vi, men endast ett fåtal av dem var verkligt aktiva. Jag hittade en fisk som åt rejält på ytan men att lura den var minst sagt tålamodsprövande. Testade med nattslända, kläckare och en softhackel, men inget dög. Först när jag bytte till en liten F-fly i storlek 20 tog den äntligen. En verkligt fin och välväxt fisk som säkert har levt i ån sedan i våras.

Även Hökensåsfisket börjar komma i form. De första frostnätterna har nu börjat påverka sjöarnas temperatur på allvar. Fisken blir allt mer aktiv och en stor del av dem börjar nu gå att söka i vattenmassornas mellanskikt. Det betyder inte att sjunklinefisket behöver vara förgäves, men det finns en desto större anledning att pröva med intermediate- eller flytlinor.

De sena dammsländorna har synts till i bland annat Nord- och Sydvattnet, Enesjön, Prinssjöarna och Lilla havsjön. Men än så länge har det kommit få rapporter om några verkligt stora kläckningar. Antagligen kommer de igång först om en eller två veckor. Istället är de stora oktobernattsländorna mer aktiva och är med stor sannolikhet orsaken till de kraftiga vaken som ibland syns långt ut i sjöarna. Med andra ord är det hög tid att pröva en Streaking Caddis eller en Hökensåspuppa. Glöm i sådana fall inte att fiska dem aktivt, några snabba korta ryck varvas med minutlånga pauser.

Fisket är just nu riktigt trevligt i såväl sjöarna som i Baltak. Har du en ledig stund under helgen, ta då chansen att njuta av ett trevligt fiske i en fantastisk natur!

Skitfiske// Johan Klingberg