Rapport från Klingberg

Vi har en finfin rapport från Johan Klingberg som redovisar läget på "Åsen". Glädjande kan vi konstatera att fisket kommit igång och nu står vårsäsongen verkligen för dörren. 

 

Nu är det fiske på allvar!

För en dryg vecka sedan var det äntligen premiär i sjöarna, en händelse många av oss har sett fram emot. Dessvärre hade jag själv ingen möjlighet att närvara, istället blev det en efterlängtad tur måndagen därpå. Anders Holm, Niklas Björk och jag skaffade den bästa starten genom att hämta var sig ”goemacka” från Mattias på fiskecentret. Även var sin Hökensås-öl köptes in för att senare avsmakas tillsammans med lunchen vid sjön.

Har haft en stark längtan till Östra Prinsasjön sedan ett tag och därför stod vi snart uppställda i den norra delen av sjön. Anders klämde snart på en vacker fisk i Bösahålet, mitt emot isättningsplatsen. Själv lyckades jag snart lura en vacker övervintrare med hjälp av en Fasanstjärtsnymf. Det var liksom målet med dagen, att kämpa på med flytlina och imitationer. Det skulle ge ett kvitto på hur imitationsfisket skulle stå sig mot boobyfisket. Mina båda kamrater tycker nämligen om den metoden och väljer så här års en booby framför allt annat.
Efter en välsmakande lunch den sköna vårsolen gav vi oss senare iväg till Nordvattnets sydände. Den delen har fiskat riktigt bra under våren. På plats mötte vi Otto och Kristina Ottosson som båda hade kämpat på från Fiskudden under dagen. Tyvärr fick vi klart för oss att fisket hade varit ganska trögt, men trots det hade de ändå lyckats lura några bågar att bita på deras Black Zulu-liknande våtflugor fiskade med sinktip. Under den timmen vi var där krokade vi på en fisk på booby och en som tog på en Double Damsel. Så här långt, 4-2 mellan flyt- och sjunklina.
När eftermiddagen drog sig mot kväll bestämde vi oss för att göra ett sista försök i Södra Prinsasjön. Här blev det givna så uppenbart. Jag ställde mig vid Per Oscarsons ficka, intill Karpaviken. Niklas och Anders fiskade vidare från Stenstranden norr om Gattet. Mina flicksländenymfer ratades totalt, Anders klämde på den ena efter den andra på sin vita booby. Det var först när jag bytte till en svart Skinnremsa (igel) som saker började hända. Men dessvärre nöp fisken flugan i stjärten utan att fastna. Nåväl, en av dem tog rejält och gav stunden en extra guldkant. Men också väl boobyflugorna fortsätter att fiska.

I helgen hade jag den sedvanliga vårkursen i Stefan Wahnlands regi. Tillsammans med ett glatt gäng fiskade vi i en av hyrsjöarna. Fisket fortsatte som det hade gjort veckan före, en vit booby förändrade utgången totalt. Men Göran, en av deltagarna som gjort sig omaket att köra ända från Värmland, ville annorlunda. Han kämpade på med en en liten Zebranymf och en Fasanstjärtsnymf. Jag måste säga att hans stora skicklighet som flugfiskare i kombination med imitationerna gjorde succé. Det var en stolt värmlänning som till sist klev i en fin fisk på en liten Zebra i storlek 20.

För närvarande väntar många på att regnbågen ska börja vaka efter de stora vassländorna. De kläcker visserligen sporadiskt, men få har sett någon fisk präglas av dem. Istället har det vakats en del efter bibio, små grön/grå skalbaggar och fjädermygg. Under den gångna veckan har det visat sig otroliga mängder fjädermygg i alla de sjöar vi har besökt. Dessutom har emellanåt ganska många fiskar stigit efter dem. Missa inte den chansen, ser du fisk som vakar, pröva då en liten F-fly eller en bibio.

Sammanfattningsvis tycker jag att fisket har börjat riktigt bra efter premiären. Det är gott om fisk i sjöarna och dessutom verkar de nappvilliga. Sedan går det ju liksom inte låta bli att vara lite extra glad när det faktiskt börjar bli tid även för torrfluga...även om de flesta fiskar fortsatt fångas på djupet.

 Röster från Hökensåsfiskare

 Fredrik Malmkvist

  • Bra fiske, fortsatt är boobyfisket bättre än flytlinefisket. Har själv bara kört med flytlina, det är så himla kul att fiska på vak. Dessutom har ju fisken börjat visa sig allt mer nu. Södra Prinsasjön har varit riktigt bra, särskilt under kvällarna när vinden lägger sig. Sedan blir det gärna några svängar till Nord- och Sydvattnet som också har varit fina. Tänk på att testa under kvällarna, lite folk och bågarna är riktigt i tagen.

Tord Andersson

  • Har fiskat tidiga morgnar, det är både stilla och lugnt den tiden. Fåglarna vaknar och det är en fröjd att vistas vid sjöarna när dimman lättar. Många krigar på med sjunklina och bottenpresentation men jag har haft bäst fiske med sinktipp och streamers serverade endast någon meter under vattenytan.

Alf Jansson

  • Här om kvällen hade jag ett spännande kvällsfiske nere i Stora vassviken i Lilla Havsjön. Fisken kom in under kvällningen och visade sig. Lyckades kroka ett par riktigt fina regnbågar med flytlina och en beigefärgad guldskallenymf i storlek 10.

Metoder:

Fortsatt är boobyfisket allra hetast, men flytlina i kombination med nymfer har också börjat leverera. Fiska av grundvikarna, uddarna och vegetationskanterna. Sådana platser verkar fisken gärna dra sig till.

Flugmönster:

Vit Booby, fjädermyggpuppor, Fasanstjärtsnymfer stl. 10, Hökensåsmontana och svarta iglar.

Sjöar

Nordvattnet

Fiskar fortsatt riktigt bra, söderänden vid Båtviken, Akvariet och Fiskudden. Rapporter om bra fiske strax norr om östra parkeringen har också kommit in.

Sydvattnet

Flera sällskap har vittnat om ett riktigt spännande fiske på djupet i från flytring. Framförallt är det området utanför gatten till Enesjön som varit hett. 

Enesjön

Blandade rapporter visar på ett något trögare fiske än annars i maj. Dock har några sällskap haft ett bra flytlinefiske med iglar i den södra delen, från platserna kring Näckrosviken.

Lilla Havsjön

Fler och fler rapporter beskriver ett bra morgon- och kvällsfiske. Missa inte att göra ett besök strax före skymning i Stora- och lilla vassviken eller i Brandstorpaviken. Testa gärna flytlina med stora nymfer.

Södra Prinsasjön

En av vårens hetaste sjöar än så länge. Riktigt mycket fisk i sjön och kvällarna har bjudit på magiskt fiske både med flytlina och svarta streamers samt med sjunklina och booby.

Östra Prinsasjön

Håller absolut en hel del fisk, men har inte riktigt vaknat till liv ännu. Framförallt är det torrflugefisket som saknas. Tills dess är det läge att fiska sjöns norrände på djupet.

Bastasjön

Rapporter har kommit in om ett spännande fiske i viken vid stora stenen och i Vassviken. Fisken har vakat efter fjädermygg och stora vassländor.