Lägesrapport inför helgen v.22

Vi har haft en vecka präglad av sommarvärme och ett flertal kraftiga åskoväder. Värmen har gjort att fisket under dagen blivit lite trögare och det är kvälls- och morgonfisket som varit det bästa. Ytvattnet har värmts upp snabbt och kommit upp i ca 20 grader, men bara några decimeter ner är temperaturerna lägre och står man utvadad i vattnet blir det ganska kallt om benen efter ett tag. Insektslivet har verkligen kommit igång både i sjöarna och i Baltak. På Hökensås har vulgatorna varit igång en tid och nu inväntar vi, och hoppas på, ett riktigt bra "spinner-fall". Förutsättningarna finns för det har kläckt en hel del vulgator den senaste tiden. Annars är flicksländenymferna ordentligt i rörelse, vilket har visats sig lyckosamt för de som har provat. De första observationerna av grandis har gjorts i området, vilket indikerar att även nattsländefisket snart kommer igång ordentligt. 

För spinnfisket är det lite mindre, men tyngre skeddrag som rekommenderas. Det innebär lite längre kastlängder och möjligheten att fiska med lite mer oregelbunden intagning. En teknik som visat sig fungera bra nu när temperaturerna ökar något i sjöarna. 

Bottenmete med PowerBait är alltid bra, och nu gäller lite längre tafsar. Inte under 1 meter, utan snarare 1,20 ~ 1,50 meters längd. Om bottenmetet fiskas aktivt, dvs att man vevar in några varv var eller varannan minut, så ökar chanserna till hugg avsevärt. Om man dessutom skålformar PowerBaiten så kommer betet att "swirvla" något vid invevning, vilket sprider lukten mycket bättre. Så var aktiv vid bottenmetet, det brukar löna sig.

I Baltak kläcker det både danica och åslända. Nattsländorna har också börjat att komma igång så smått, även om det är en bit kvar till att den säsongen blommar ut ordentligt. Vattennivåerna är relativt normala och vattentemperaturen är fortfarande riktigt gynnsam. Det är aldrig fel att låta en ordentligt förtyngd nattsändelarv eller husmasksimitation "dansa runt" i forsarna och svepa över hålorna där fisken har sina ståndplatser. 

Skitfiske!